Interjú Petneházi Szilviával

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Saját betegségem folytán találkoztam először a paleolit táplálkozással. Második gyermekem születése után kezdtem az életmódváltást PCO, és hormonzavar, gyötrő szénanátha miatt. Akkor már túl voltam többféle diétán, gyógymódon, mert hittem abban, hogy gyógyszer nélkül is van photoremény a gyógyulásra. Olyan jól sikerült az életmódváltás, hogy harmadik gyermekem már ennek köszönhető  Magyarországon még épp hogy csak indulóban volt a paleo mozgalom, így recepteket szinte csak külföldi oldalakról tudtam meríteni. Akkor kezdtem el „lefordítani” a saját receptjeimet paleósra. Ekkor jutott eszembe, hogy sokan vannak rajtam kívül, akik ugyanebben a cipőben járnak, receptekre vadásznak. Vidéki anyukaként viszont korlátozott volt az alapanyag beszerzés, így arra törekedtem, hogy a paleo ételeknél minimális különleges alapanyagra legyen szükség, és hogy a receptek ne terheljék meg a családi kasszát.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

A családom mindenben támogat, de tulajdonképpen egyedül viszem a céget. Legnagyobb segítségem a férjem, de már a nagyobb gyerekeim is „bedolgoznak”.

Hogyan egyezteted össze a vállalkozást és a gyermeknevelést, családi életet? Volt segítséged?

A férjem mindenben támogat, így nagyszerű háttér a vállalkozásban. A gyermekeim is sokat segítenek, a nagyok már vigyáznak a picire, a pici pedig lelkes kiskuktám a konyhában 🙂

Milyen tipped van, ami segített megoldani az ezzel kapcsolatos problémákat, milyen tanácsod van az olvasók számára ezen az téren?

Szerintem minden csak szervezés és elhatározás kérdése. Érdemes célokat kitűzni, állandóan magunkkal hordani egy jegyzetfüzetet és menet közben leírni mindent, ami eszünkbe jut, még akkor is, ha nagy butaságnak tűnik.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Hamarosan elkészül az 5. szakácskönyvem, ami igazi segítség lesz majd azoknak, akik nem tudják merre is induljanak, ha nagy a baj. Azt tapasztaltam az évek során, hogy például a daganatos betegeknek senki az égvilágon nem mondja el, hogy a rákos sejt cukorfüggő, így nagyon fontos teljes mértékben kiiktatni az étkezésükből az összes gyorsan felszívódó szénhidráttal együtt. Ez hatalmas hiba, de hála Istennek egyre több orvos áll a paleo mozgalom mellé, és én is azon vagyok, hogy minél több emberhez eljuthasson ez az információ.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Szerintem a legfontosabb az, hogy higgy Önmagadban. Az elején lesznek olyan rokonok, barátok, akik biztosítanak arról, hogy Te erre képtelen vagy, és hogy nem fog sikerülni. De én azt mondom, nézd meg mindig ki tántorít el a terveidtől és az mit tett le az asztalra. A másik számomra nagyon fontos dolog, az önzetlen segíteni akarás. Amíg a segítő szándék vezérel, addig a jó úton jársz. A célcsoport rendkívül érzékeny, így azonnal „leveszik”, ha csak értékesíteni akarsz. Ha most vágnék bele, akkor sem csinálnék másként semmit. Szükség van a „tanulópénzre”, voltak hibáim, de ezekből egytől-egyik tanultam valamit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .