Interjú Kereki Krisztinával

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Már megszületett a harmadik gyermekünk is, amikor találkoztam a modern gyöngyfűzéssel. Addig csak a népi gyöngygallérokat ismertem, de IMGP5356_R_600nem fűztem még sosem. Teljesen új világ tárult ki előttem, és bár korábban számos kreatív területen kipróbáltam magam, az új hobbi tartósnak bizonyult. Ráadásul már pár hónap után elkezdtem saját mintákat kitalálni, ami aztán nagyon izgalmassá tette számomra az egészet. Egy részvénytársaságnál dolgoztam korábban, ez időközben becsődölt, így nem volt hová visszamenni.

Azt is éreztem, hogy szeretnék a gyerekeimmel lenni, otthonról dolgozni. Az első lökés a Mákgubó online tanfolyama volt, ennek hatására alapítottuk meg a vállalkozást, de sokáig nem vettem komolyan, hogy az eladási-marketing oldallal is tudatosan kellene foglalkozni. Az áttörés akkor jött, amikor megvettem Vida Ági Infotermék MOST! tréningjét, ez alapján készült az első oktató DVD, kifejezetten kezdőknek. Ez egy új termékvonal lett, azóta készült még három oktatóanyag. Összegezve, nem tudatosan választottam a gyöngyfűzést, hanem ő választott engem.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

Alapvetően én vagyok a cég, én vagyok a marketinges, webmester, ügyfélszolgálatos, anyagbeszerző, adminisztráció-fotó- logisztika stb. mindent egyszemélyben végzek. Természetesen az alkotások is a kezeim közül kerülnek ki, nincs betanított személy, mindent én fűzök. A családomnak nagyon hálás vagyok, amiért támogat, a férjem kezdettől hitt bennem, akkor is, amikor elcsüggedtem. Meg kell említenem Szabóné Csiby Hajnalkát (tiszigyongy.hu), aki a megbízható alapanyag forrásom kezdetek óta!

Hogyan egyezteted össze a vállalkozást és a gyermeknevelést, családi életet? Volt segítséged? Milyen tipped van, ami segített megoldani az ezzel kapcsolatos problémákat, milyen tanácsod van az olvasók számára ezen az téren?

Szeretek tervezni és rendszerben gondolkodni; emiatt úgy osztom be az azsuros-v-chatonnal1időmet, hogy amikor a gyerekek iskolában vannak, az a munkaidőm, legfeljebb egy mosást indítok el, meg ebédszünetet tartok. 16 óra után, amikor hazaérnek, plusz a hétvégék a családé, illetve a házimunkát is ilyenkor végezzük, közösen. Ebben az idősávban csak kivételes esetekben ülök le dolgozni, ha megcsúsznék különben egy határidővel, vagy ritkán vásárba, kiállításra megyek. A házimunkába bevonom a gyerekeket is, és a férjem is sokat segít, kiveszi a részét, legyen szó főzésről, kerti munkáról vagy arról, hogy rendet kell tenni a testvérek között. Javasolni is csak ezt tudom: bevonni a családtagokat is a teendőkbe, elfogadva azt is, hogy nem lesz mindig minden tipp-topp, de cserébe szét se kell szakadni a sokféle feladatba.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Nagyon vágyom egy alkotóműhelyre, ahová az utcáról is bárki bejöhet, beszélgethetünk, kipróbálhatja maga is a gyöngyfűzést; addig tervezek workshopokat indítani, közben kidolgozni egy komplett rendszert a gyöngyfűzés oktatásra. A gyöngyfűzés nem kismesterség, iskolarendszerben nem tanulható úgy, mint például a bőrművesség vagy akár a tűzzománc; ugyanakkor nagyon sok embernek jelent kikapcsolódást és hobbit, akár egy kis jövedelem kiegészítést is. Szeretnék mindehhez megfelelő alapot adni egy általam kidolgozott képzéssel.

Az esküvői gyöngyékszer tervezéssel szeretnék minél magasabb szintre eljutni, akár úgy is, hogy valamilyen rokon szakmát elsajátítok, és ötvözöm a kettőt, de úgy is, hogy munkát tudjak adni más gyöngyfűzőknek azzal, hogy én teljes mértékben tervezővé lépek elő.

Azt is látom, hogy idővel szükség lesz kiszervezni részfeladatokat, hiszen rivoli-dvdaz én napom is csak 24 órából áll.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Csak kézműves vonalon tudnék bármi tanácsot adni, az első mindenképpen az, hogy csak az fogjon bele, aki elég kitartó, türelmes, és van annyi tartaléka, hogy átvészelje a tanulóidőt! Az adott kézműves technikában nagyon jónak kell lenni, ez sok-sok idő és gyakorlás; nem gondolom, hogy pár hónapnyi alkotás után felelősen lehet árusítani a kézzel készített termékeket. Tanulni kell a marketinget, a pénzügyeket, jogi-adózási területen is képben kell lenni; tanulni kell az időgazdálkodást, fotózást, honlapkészítést is – persze ezek közül több kiszervezhető, ha van rá keret. Ha most vágnék bele, nem várnék éveket azzal, hogy mindezt komolyan vegyem, hanem rögtön fejleszteném magam, ahol csak lehet. A másik tanulság, a réspiac megtalálása; most, hogy kitisztult előttem az irány, rögtön tudom, mit kell csinálnom, és mire kell nemet mondanom; eddig csak szétapróztam magam, és nem haladtam igazán előre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .