Interjú a közönségszavazat 3. helyezettjével, Makráné Kádi Nórával

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?

Eredetileg 6 évvel ezelőtt, 4 hónapos kismamaként azért kezdtem bele a vasalós vállalkozásba, mert n_
1. megszűnni látszott a munkahelyem,
2. hogy mire a gyerekek nagyobbacskák lesznek, ne kelljen visszamennem alkalmazottként dolgozni.
Magamnak szerettem volna bevételt hozó bizniszt, ha úgy tetszik”állást” teremteni, akkor nem gondoltam arra, hogy ennyi lehetőséget rejt majd magában ez az egyszerűnek tűnő üzleti ötlet. Miután korábban én magam is fizettem a vasalt ruhákért néha, gondoltuk, egy ekkora városban, mint Kecskemét, biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki elúszik a vasalnivalókkal. 😉 A lakásunkban kialakítottunk egy kis mini-műhelyt, a legszükségesebb eszközöket beszereztük, és az ötlettől számított néhány héten belül indultunk is.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

3 fővel teszünk-veszünk a vállalakozásunkban, és éppen most keressük az új kollégát a csapatba.

Hogyan egyezteted össze a vállalkozást és a gyermeknevelést, családi életet? Volt segítséged? Milyen tipped van, ami segített megoldani az ezzel kapcsolatos problémákat, milyen tanácsod van az olvasók számára ezen az téren?

Bizony, a vállalkozással együtt nőnek a gyerekek, 4 hónapos pocakbaba volt a nagylányom, mikor indultunk, a kicsi pedig a szó szoros értelmében a gőzállomások világába született meg, nekik azt hiszem ez így természetes, mert nem tapasztaltak másmilyen életet. Beszélgetünk róla, hogy mi így élünk, mások pedig reggeltől estig munkahelyen vannak, a c0414jó (1)gyermekeik pedig suliban-oviban- bölcsiben. Az volt az elsődleges célom mikor indult a vállalkozásom, hogy függetleníteni tudjam magam egy munkahelytől, és persze ezáltal a szabadság, ami a gyerekekkel töltött időt is illeti. Nagyon sok éjszakázás és hajnalban kelés van a mai üzlet mögött. Új szokásokat vettem fel és a régieket elengedtem. Lemondtam a tévézésről, 6 éve egyáltalán nem nézem. Nem hallgatok rádiót, nem olvasok híreket, sem újságot, a fb-ot lebutítva csak üzleti célra használom. Az innen nyert időt tudom az üzletre, és a tanulásra fordítani. Nem mondanék igazat, ha azt állítanám, sima ügy nálunk a lavírozás család-üzlet-kikapcsolódás vonalon- , talán ez a három dolog az, amiben soha nem dőlhet az ember igazán hátra azzal, hogy már nincs is több teendőm …
A férjem sokat dolgozik a munkahelyén, keveset lehetünk igazán kettesben, de igyekszünk a minőségre törekedni. A nagymamák illetve a rokonaink messze laknak, így fizetős segítséget tudunk igénybe venni, ha nagyon-nagyon elúszunk. Legszívesebben azért fizetek, ha a gyerekeket szórakoztatja valaki addig, amíg nekem muszáj mást megoldanom. Minden más várhat. Nekem nagy megnyugvás úgy dolgozgatni, ha hallom, jól érzik magukat, jókedvűen játszanak. Nekik is jól esik néha „friss felnőttet fogyasztani ”, tekintve hogy együtt vagyunk 0-24- ben. A gyermekeim nem járnak intézménybe, eddig itthon oviztunk, idén pedig az amerikai Clonlara globális, személyre szabott programját kezdjük nagy lelkesedéssel, itthonról tanulva.
Most, hogy már nagyobbacskák a gyerekek, a kicsi lányom is 2,5 éves talán nem korai el- elszöknünk vacsorázni vagy csak kettesben kimozdulni a férjemmel, mert erre is nagy szükség van, és bizony könnyen elsüllyed a vállalkozó mami a gyerekek-üzlet- háztartás háromszögében. 20160108_175129_HDR
A tanácsom pedig az, hogy előnyös, ha az ember jól begyakorolja a rangsorolást: mi a sürgős,mi várhat, mi a szükséges, mi az igazán fontos, és gyakran emlékezni rá, hogy a gyerekek ugyan nagyon alkalmazkodóak, de roppant érzékenyek. Én a velük való foglalkozást, és a nélkülük töltött időt szervezem a legalaposabban, tanulva az elmúlt évek tapasztalataiból.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni? Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Elérkeztünk oda, hogy nagyobb műhely, ügyesebb logisztika, még rugalmasabb ügyfélszolgálat kell, és sokkal több munkaóra, szóval az idei év rengeteg megoldandó feladatot hoz. Tervezzük a know-how eladását: hamarosan elérhető lesz érdeklődők számára az elmúlt 6 évünk üzleti és szolgáltatási tapasztalata. Tartós támogatásunkkal és az általunk végzett marketinggel hozzá tudunk segíteni gyesen illetve otthon lévő édesanyákat, hogy minimális befektetés mellett, alacsony kockázattal kialakíthassák a saját vasalós vállalkozásukat. Azt gondolom, jól csináltuk az elmúlt 6 évet: ez idő alatt született 2 gyermekünk és lett egy klassz pörgős vállalkozásunk. Ha vártunk volna arra, hogy „majd ha nagyobbak c0414portre01lesznek a gyerekek”, „majd ha minden adott lesz hozzá” akkor még most gondolkodnánk azon, mibe is fogjunk. Ebben viszont benne van az, hogy 6 éve nincs üresjárat a fejemben, nincs mosogatás fejben tervezés nélkül, és hogy a munkám lett a szenvedélyem, a hobbim. Tanács helyett én inkább lelkesítenék: Akármilyen “pici” ötlet sok munkával, tanulással, szorgalommal és kitartással LEHET valami (lásd vasalás, nem épp agysebészet). Szóval akárhányan mosolyognak az ötleteden, sőt tartanak hülyének, hogy “ingyen” írogatsz naponta évekig, vagy mint esetemben:”ezért kellett 16 évet tanulni…?” csak csináld, sőt CSINÁLD, mert ez nagyon felszabadító tud lenni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .